Samaria-serien – Sharon Shinn

Titlar:

Författare: Sharon Shinn

Omdöme: Otippat


Beskrivning: Jag väljer här att diskutera hela Samaria-serien för att jag tycker den passar bäst att diskutera i ett sammanhang. Samaria-serien har genomgått något av en rebranding genom åren från 1996 sedan första boken kom ut. Till en början såg omslagen lite ut som en blandning mellan religiösa ikoner och science fiction, idag, efter det stora genomslaget för paranormal romance, ser det mer ut som något sådant. Men vad är det? Något lite mitt emellan kanske. Det är sant att det finns en kärlekshistoria i varje bok, men inget ont om paranormal romance, men det känns inte helt självklart att försöka trycka in Samaria-serien i det facket. Böckerna berör också teman som tro, ledarskap, ett samhälles utveckling och har vissa science fiction-inslag. 

Det är svårt att rättvist beskriva fem fristående böcker på en och samma gång, men de utspelar sig alla på Samaria över spannet av några hundra år. På Samaria finns det änglar, riktiga änglar med vingar, som kan flyga upp till himlen och sjunga så att vädret ändras, eller så att mediciner faller från himlen. Dessa leds alla av en ärkeängel och framför allt handlar det om dessas liv och levende: De ifrågasätter sin tro, de löser politiska problem och de finner kärleken. Över seriens gång får man också veta mer och mer om Samaria och dess uppbyggnad och problemen med dess teokratiska styrelsesystem.

För mig är det den saliga blandningen av element som Shinn använder sig av och utvecklingen genom böckerna som är det största med böckerna. Det är också väldigt trevligt med böcker som inte kräver så stor insats men ger mycket tillbaka. 

Kommentarer

Populära inlägg