Projekt Nyaga – Peter Nilson

"Den som går vilse i multiversum hittar inte hem före domedagen."

Jag blev enormt glad när jag fick reda på att de två delarna i Peter Nilsons SF-duologi Projekt Nyaga skulle komma i tryck igen. Det handlar om böckerna Rymdväktaren och Nyaga och länge har de endast gått att få tag i på andrahandsmarknaden.

Peter Nilson var astronom och skrev även många populärvetenskapliga böcker som är mycket mer kända. Delvis för att han skrev på 90-talet och att SF inte hade hunnit bli lika hett då. Det har i alla fall inget att göra med kvaliteten på hans skönlitteratur.

Projekt Nyaga hoppar mellan ett kloster på månen med en dator som spelas som en orgel och tillbaka i tiden till en värld som liknar vår men där ett mystiskt Ting plötsligt dykt upp i Uralbergen och två svenska matematiker blir satta att undersöka det. Tinget är en del av något mycket större, något som kan komma att förstöra världen som vi känner den.

Peter Nilson har ett vackert språk och en väl utvecklad "sense of wonder"-känsla i sina böcker. Det är synd att de inte är mer kända än de är, men nu får de i och med nytrycket i alla fall en ytterligare chans att hitta ut till fler läsare.


Kommentarer

Populära inlägg