Det oresonliga hatet mot Twilight


Apropå Alla hjärtans dag kanske känner jag att jag måste säga ett par ord om Twilight (ovan finns en Youtube-video som uttrycker liknande tankar). Twilight-serien, där första boken hette Om jag kunde drömma på svenska, var ett stort fenomen bland unga tjejer när den kom ut, och delvis bland inte så unga tjejer. Nu verkar många av dessa tjejer växt upp och avgudar väl inte Twilight på det sätt de gjorde, eller om de gör det så vågar de inte erkänna det. Det finns nämligen ingenting som är så skämmigt som att gilla Twilight idag. 

Jag förstår anledningen bakom backlashen. Hypen för Twilight blev för stor och andra än målgruppen bestämde sig för att läsa boken för att förstå vad det hela handlade om (jag med). De tyckte att boken var dålig och det hela borde egentligen ha stannat där. Tyvärr, på grund av allmänt bristande hyfs och vad som i grunden antagligen är unkna sexistiska värderingar bestämde sig en del av dessa människor att ägna vad som ibland känns som större delen av sin vakna tid åt att klanka ned på dem som gjorde det. Detta ofta med oerhört nedlåtande eller rent förolämpande analyser av varför fansen gillade Twilight. Många gånger utmålas fansen som rena idioter. 

Samtidigt finns det en underton av "godhet" hos kritikerna. Twilight är ju inte bra för unga flickor. Den är för sexistisk, visar på för ohälsosamma relationer och för dåligt skriven. Och framför allt dessa unga flickor är/vad för korkade för att förstå detta och för att någonsin kunna bli normala människor efter att ha läst och gillat Twilight. Typ så. 

Mycket få reflekterar över att det vad gäller media för unga män inte alls i lika hög utsträckning förutsätts att de kommer härma allt som ses på skärmen. Dessa böcker eller filmer kan många gånger vara både våldsamma och sexistiska, men killarna förväntas ofta kunna skilja på verklighet och fakta. 

Inte heller verkar det göras någon analys av att Twilight faktiskt inte är så dålig i jämförelse med mycket annat. (Om du faktiskt tycker det så kan det ha med att göra att du kanske aldrig eller i princip aldrig utom vad gäller Twilight gått utanför din bekvämlighetszon och läst skräplitteratur riktad till en annan målgrupp än dig.) Twilight är en ganska standard, ganska tam kärleksroman med paranormala inslag. Den lästes i hög grad av tjejer som kanske aldrig läst en bok tidigare. Sannolikheten är i alla fall stor att de varken läst mer högstående kärleksromaner (såsom Austens verk eller systrarna Brontës, vilka Meyer faktiskt indirekt tipsar om i Twilight genom att Bella läser dem) eller ens Harlequins. Genren var ny för dem, och därför väldigt spännande. Många av dem har gått vidare idag och förhoppningsvis öppnade Twilight deras ögon för böcker. Några som dock aldrig verkar gå vidare är de kritiker som verkar ha vigt sina liv åt att hata en medioker ungdomsroman vars stjärna redan börjat dala. 


Kommentarer

Populära inlägg