Dagens citat – Wittgenstein

"Med samma visshet med vilken vi tror vilken matematisk sats som helst, vet vi också hur bokstäverna "A" och "B" ska uttalas, vad färgen på människans blod heter, att andra människor har blod och kallar det "blod".
Det vill säga de frågor vi ställer och våra tvivel är beroende av att vissa satser är undantagna från tvivel, är som gångjärn i vilka de rör sig.
Det vill säga det hör till våra vetenskapliga undersökningars logik att vissa saker i själva verket inte betvivlas."

 Ur "Om visshet" av Ludwig Wittgenstein
Ludwig Wittgenstein, född 1889, död 1951, var en av 1900-talets stora filosofer. "Om visshet" hör inte till hans största verk, men är ganska intressant och ganska kort så den tar inte så förfärligt mycket energi att ta sig igenom även om varje stycke manar till reflektion hos Wittgenstein. 

Just dessa stycken tycker jag är intressanta med tanke på den eviga frågan: Hur kan vi egentligen vara säkra på någonting? Att vi själva i någon mån existerar tycker jag Descartes "Jag tänker alltså är jag" är ett ganska bra argument för, men i övrigt så känns det som att vi inte riktigt kommer någon vart. Men kanske är det helt okej, kanske måste vi helt enkelt bara ta vissa saker för sanna för att överhuvudtaget kunna komma någon vart. 


Kommentarer

 1. filosofi är intressant, varför så få kvinnor... de hade väl inte tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. en liten intressant bok av Pessoa:
   http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2018/02/en-stoikers-fostran-av-fernando-pessoa.html

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg