10 sätt att sortera din bokhylla1. Grundläggande kategorier

Såsom skönlitteratur, fakta och lyrik. Fördel: Säkert. Nackdel: Tråkigt.

2. Med ryggen in

Fördel: Det är tydligen hippt. Nackdel: Du hittar inga böcker. Ytterligare fördel: Du slipper läsa böckerna eftersom du inte rimligtvis kan förväntas hitta dem. Ytterligare nackdel: Blir snart omodernt och du vänder ryggarna tillbaka utåt. Dina bekanta frågar dig om böckerna i din bokhylla och du tvingas erkänna att du inte läst en enda. 

3. Efter färg

Denna metod var hippast av allt hippt för ungefär ett år sedan men har nog ersatts av att ha ryggen in. Ganska fint, men nackdelen för den som har någon form av ordningssinne är att man tvingas splittra serier. (Ve och fasa!)

4. Bokstavsordning 

Du böjar med A och fortsätter sedan vidare. Duh... ;)

5. Efter författarnas åsikter och personlighet

Jag hade en vän som gjorde detta. I grunden är det kvalificerad galenskap, men eftersom det handlar om böcker kan det nog räknas som excentriskt. Det sagda vän gjorde var att se till att placera författare som inte gillade varandra (som t.ex. Robert Louis Stevenson och Walt Whitman i alla fall om vi får tro följande citat av Stevenson om Whitman: (…like a large shaggy dog just unchained scouring the beaches of the world and baying at the moon.”) långt ifrån varandra. Författare som gillade varandra, såsom kända författarpar par i stil Jean Paul Sartre och Simone de Beauvoir, placerades såklart bredvid varandra. 

6. Sorterade i lästa och olästa

Riktigt bra om du lider av tsundoku, det vill säga samlar olästa böcker på hög. 

7. Alternativa kategorier

I stil med denna bokhandel: https://www.boredpanda.com/funny-accurate-book-section-names/ Här finns alltså kategorier som "Anxiety-inducing books" och "Dudes who lost their shirts". 

8. Efter utgivningsår

Roligare än man kan tänka sig faktiskt, särskilt om man har en boksamling med stor bredd vad gäller utgivningsår. Tänk att kunna följa litteraturhistorien bara genom att dra blicken över sin bokhylla.

9. Som en topplista

Börja med din favoritbok och fortsätt nedåt. Nackdel: Beslutsångest, ALL beslutsångest. Fördel: Du kan göra dig av med de sista böckerna och få mer plats över i bokhyllan. Faktum är att det kan bli som någon form av utslagstävling (tänk Big Brother eller Robinson) där du "röstar ut" en bok för varje ny bok du köper. 

10. Bibliotekens klassificeringssystem

Det finns väl egentligen två val här SAB:s klassifikationssystem (det vanligaste i Sverige, eller Deweys decimalsystem (vanligast i världen). Något nördigt kanske, men vissa av oss går igång på sånt. 
  

Kommentarer

Populära inlägg